Fiom


Abortus en daarna

Besluiten tot abortus is een moeilijke en ingrijpende beslissing, die je niet van de ene op de andere dag neemt. Fiom kan je ondersteunen bij het komen tot een voor jou goede beslissing (Fiom is hierin neutraal). Fiom biedt jou (en je eventuele partner) emotionele en praktische begeleiding. In één of meer gesprekken helpt één van onze medewerkers je om de dingen op een rijtje te zetten. Zaken die hierbij aan de orde kunnen komen zijn:

 

•Wil ik nu wel een kind? Wat heb ik een kind te bieden?

•Hoe moet het met mijn werk, studie en geld?

•Welke rol speelt de verwekker/vader, wat is zijn mening en heeft hij ook rechten en plichten?

•Van wie kan ik steun verwachten?

•Is abortus nog mogelijk? Wat kunnen de gevolgen zijn van abortus? Zijn er ook andere oplossingen?

 

Psychosociale zorg na een abortus

 

Om allerlei redenen kunnen mensen hebben gekozen voor abortus. Vervolgens kunnen allerlei vragen over deze beslissing ontstaan. Misschien omdat er in jouw situatie niet echt sprake was van een eigen keuze. Of omdat je toen niet kon overleggen met je partner, familie of vrienden. Of is je mening over abortus sindsdien veranderd.

 

Vrouwen die een abortus hebben ondergaan kunnen gevoelens van twijfel, schuld of onrust hebben. Deze kunnen zelfs nog jaren na de abortus ontstaan. Als je bijvoorbeeld weer zwanger wordt, kun je gaan terugdenken aan een eerdere abortus en gaan twijfelen of je toen wel de juiste beslissing hebt genomen. Ook lichamelijke klachten komen regelmatig voor.

 

Vrouwen die hiervan last hebben kunnen bij ons terecht om hierover te praten. We bieden emotionele ondersteuning bij het verwerkingsproces in individuele gesprekken. Ook is er de mogelijkheid tot online hulp bij abortusverwerking.