Ouders


Veelgestelde vragen

Als u hulp zoekt, heeft u vast veel vragen. Zoals vele van onze cliënten die ook hadden. We hebben de meest gestelde op een rijtje gezet.

 

Waarmee kan Altra helpen?
Altra helpt wanneer u zich zorgen maakt over het gedrag of de ontwikkeling van uw kind. Maar ook als u een steuntje in de rug kunt gebruiken bij de opvoeding. Op deze website leest u wat Altra voor u kan betekenen. U kunt altijd contact met ons opnemen. Dan kijken we samen wat het beste bij uw gezin en situatie past.
Hoe kan ik mij aanmelden voor jeugd & opvoedhulp?
Voor hulp van Altra is vaak een verwijzing nodig. Verschillende organisaties kunnen u daarbij helpen, bijvoorbeeld uw huisarts, ouder- en kindteam (Amsterdam) of wijk- of sociaal team. Als u vragen heeft over het krijgen van een verwijzing kunt u contact opnemen met ons. Wij helpen u graag verder.  Klik hier voor meer informatie.  
Hoe lang duurt het voordat ik hulp krijg?
We starten zo snel mogelijk. Toch kan het  zijn dat er een wachtlijst is. Dan nemen we contact met u op voor een gesprek waarin we kennismaken en bespreken wat gedaan kan worden om de wachttijd te overbruggen.
Kost de hulp mij geld?
Nee, voor de hulp van Altra hoeft u niet  te betalen. Soms komt het voor dat we voor zeer specialistische hulp moeten doorverwijzen, waarvoor een eigen ouderbijdrage kan worden gevraagd. Dit wordt altijd vooraf gemeld. Ouders van leerlingen van Altra College vragen wij een vrijwillige bijdrage van €100,- voor niet gesubsidieerde uitgaven en buitenschoolse activiteiten (sinterklaas en kerstviering, uitstapjes en extra activiteiten).
Ik heb nu direct hulp nodig, waar kan ik terecht?
Als uw gezin dringend en meteen hulp nodig heeft, zetten we alles op alles om te zorgen voor een veilige situatie. Als u al hulp van Altra krijgt kunt u contact opnemen met uw gezinsbegeleider. Heeft u nog geen contactpersoon bij Altra, maar wel direct hulp nodig? Kijk bij Aanmelden hoe u onze hulp kunt inroepen. Bent u of uw kind in direct gevaar? Aarzel dan niet en bel de politie op telefoonnummer 112.
Wie heeft er allemaal toegang tot mijn dossier?
Uw dossier is van u, natuurlijk heeft recht om uw eigen dossier en dat van uw kind te bekijken. Als uw kind ouder is dan zestien jaar, moet uw kind hiervoor wel eerst toestemming geven. Jongeren vanaf twaalf jaar mogen zelf hun gegevens inzien. Kinderen jonger dan twaalf jaar mogen dat als de ouders (wettelijk vertegenwoordigers) hier toestemming voor geven. Wanneer de privacy van personen in het dossier moet worden beschermd, kan toegang tot (delen van) het dossier worden geweigerd. Wanneer hulpverleners van andere organisaties toegang tot uw dossier willen, vragen wij altijd uw toestemming. Lees hier meer over uw privacy.