Altra College Bleichrodt
 
 
DIRECT
CONTACT

Levendig debat leerlingen Bleichrodt met raadsleden

18 maart 2018

Wat gaan jullie concreet doen?

 

Levendig debat leerlingen Bleichrodt met raadsleden

De kantine van Altra College Bleichrodt werd dinsdagmiddag 13 maart even omgetoverd in een debatruimte. Tien leerlingen van de school gingen in debat met zes raadleden uit de Amsterdamse gemeenteraad en dat leverde een levendig gesprek op de leerlingen geen genoegen namen met vage antwoorden.

 

Goed voorbereid

Ruim voor aanvang kwamen de leerlingen goed voorbereid aan in de kantine en namen plaats aan één kant van de tafel. Aan de overkant zaten de zes raadleden. Discussieleider Michael Belderink, die het debat ook had voorbereid met de leerlingen, had de touwtjes losjes in handen. Docenten en andere geïnteresseerden zaten in rijtjes achter de tafel  als toeschouwer. In vijf thema’s legden de leerlingen vragen voor een de raadsleden.

 

Verbazing

Het eerste thema, de grote werkdruk en het tekort aan personeel in het voortgezet speciaal onderwijs, leverde voor de raadsleden meteen een nieuwtje op: de meesten wisten niet dat het VSO onder de CAO primair onderwijs valt.

D66: ‘Daar schrik ik van, ik ga contact opnemen met de minister.’
SP: ‘Zullen we samen actie onderneming richting Den Haag? Want we kunnen niks binnen de gemeente.’
GroenLinks: ‘Gewoon belachelijk.’
Alleen Sofyan Mbarki van de PvdA kende deze kwestie al. Zijn oplossing: De CAO van PO en VO gewoon gelijk trekken en een grotestedenbonus invoeren. De raadsleden beloven naar de petitie VuistvoorhetVSO te kijken en te verspreiden.

 

Aan den lijve ondervonden

Het thema veiligheid, vervoer en locatie ging grotendeels over de slechte bereikbaarheid van de school en de onveilige route die de leerlingen moeten lopen. Leerling: ‘De eerste keer dat ik naar school liep, kwam ik op de snelweg terecht, zo onduidelijk is de route aangegeven.’ De raadsleden hadden de slechte bereikbaarheid onderweg naar het debat zelf aan den lijve ondervonden. De PvdA vond het opvallend dat er voor Altra College Bleichrodt na zes jaar nog steeds geen fatsoenlijke looproute is en vond dat dit in het bestuurscollege besproken moet worden. Daar waren de anderen het van harte mee eens. Inzet van pendelbussen, een fatsoenlijke stoep en betere bewegwijzering werden genoemd als goede remedie, waarvoor de raadsleden zich hard willen maken.

 

Betaalbaar wonen

Het thema wonen hield de leerlingen, allemaal uit de hoogste klassen flink bezig. De huren worden hoger en de kamers worden kleiner. Hoe komen ze aan een betaalbare kamer of woning als ze gaan studeren? Hebben de partijen daar concrete plannen voor? Bijbouwen, daar was iedereen het wel over eens. Over het percentage sociale woningbouw was minder overeenstemming. En hoe zorg je ervoor dat woningen met een middenhuur niet snel duurder worden?

 

Heeft iedereen die kracht?

Leerling Tevin sprak de raadsleden van de rechtse partijen persoonlijk aan als voormalig dakloze jongere. Wat gaan ze concreet doen voor mensen die niks hebben? Sofyan Mbarki van de PvdA: ‘Kansengelijkheid helpt niet iedereen. Als je niet kunt voetballen, kan Messi de bal wel voor je voeten leggen, maar dan schiet je hem er niet in. Dus niet iedereen kan kansen daadwerkelijk pakken’. Ook GroenLinks zag de ongelijkheid in de stad toenemen. Volgens CDA is dakloosheid niet kwestie van rechts of links, dat vindt iedereen verschrikkelijk. Tevin was het daar niet mee eens: ‘Jullie gaan heel erg uit van eigen kracht, maar die last kun je niet dragen als je vijftien bent. Dan speelt links en rechts wel!’

Groenlinks benadrukte dat deze problemen niet uit de lucht komen vallen, maar door het beleid van afgelopen acht jaar zijn gecreëerd. D66 benadrukte dat sociaal ook betekent helpen als het nodig is.

 

Hoe krijg je een fatsoenlijk betaalde baan?

Bij het laatste thema werk en stage zaten de leerlingen ermee dat er te weinig stageplekken zijn én dat je na je studie alleen werk krijgt vermomd als stage, met waarbij je nauwelijks iets verdient. Hoe gaan de raadsleden dat aanpakken? D66 opperde voor het eerste probleem de inzet van stagemakelaars. Die zijn er al voor het mbo en kunnen ook voor het VSO een goede oplossing zijn.

GrooenLinks zag een voorbeeldrol voor de gemeente als grote werkgever én als opdrachtgever voor bedrijven: stel de eis dat ze kwetsbare scholieren aannemen.

SP zag hier juist eigen verantwoordelijk, maar nu van de bedrijven, die hierin ook wel eens zonder subsidie mogen investeren. PvdA vond wees ook op de verantwoordelijkheid van de scholen, die in vakken opleiden waarin geen werk te vinden is, en heeft een voorstel ingediend voor traineeships voor mbo-ers. Het CDA herkende als jongste raadslid dat je zonder werkervaring er niet tussen komt en pleitte voor een cultuuromslag.

 

En nu…actie?

Bij de rondvraag vroeg bestuurder Mariette van Leeuwen de raadsleden wat ze meenamen uit het debat en wat de eerste motie die ze gaan indienen? Dat leverde een mooi rijtje toezeggingen op, waar we ze aan gaan houden:

  • D66: Ik ga bellen met Den Haag over salarissen!
  • SP, VVD en CDA gaan werken aan pendelbussen en een veilige wandelroute voor de leerlingen van Bleichrodt
  • PvdA: Stages voor VSO en meer aandacht. Moet op de agenda komen. Dit soort onderwijs is belangrijk.
  • GL moest iets eerder weg vanwege andere verplichtingen, maar we gaan hen zeker nog vragen wat zij uit de avond meenemen.