Van stagiair tot rots in de branding

Ook zonder diploma goud waard

‘Ik ben heel blij met hem.’ Mary, eigenaresse van ontbijt-, lunch- en cateringbedrijf The Catery in Wormerveer had al een goed gevoel bij Randy, haar stagiair van Altra Werkt. Sinds ze begin dit jaar haar pols brak, heeft ze pas echt ervaren dat hij goud waard is.

Altra Werkt is de leerroute arbeid van Altra College. Leerlingen tussen 16 en 20 jaar krijgen hier de kans om beginnend werknemer te worden. Samen met een coach gaan ze op zoek naar een werkgever die hen de fijne kneepjes van het vak wil leren. De werkgever leert hen het vak, de coach ondersteunt waar nodig is. Uiteindelijke doel is dat ze zelfstandig aan het werk gaan. Op dit moment begeleidt Altra Werkt 50 leerlingen naar een zelfstandige toekomst.

 

Randy bewijst bij The Catery iedere dag dat je ook zonder diploma prima terecht kunt komen. Want Randy en school is nooit een gelukkige combinatie geweest. Hij vertelt: ‘Ik zat bij Altra College Zaanstreek waar ik mbo horeca deed. Het stagegedeelte ging prima, maar het leren ging niet goed. Mijn tempo was te laag en ik kon me niet concentreren. Daardoor liep ik flink achter. Ik probeerde het wel, maar het lukte niet.’ Het kwam zelfs zover dat Randy twee maanden thuis kwam te zitten. Randy met een grote lach: ‘Tot ik in de handen viel van meester Frenk.’

 

Leren op de werkvloer

Meester Frenk is één van de coaches van Altra Werkt, de opleiding arbeidstoeleiding van Altra College voor leerlingen die beter op de werkvloer leren dan in de schoolbanken. Randy: ‘Ik vond het een aardige man en hij heeft me goed geholpen. Hij heeft gezorgd dat ik hier stage kon lopen en komt regelmatig langs. Dan vraagt hij of het goed gaat en regelt allerlei praktische dingen.’

 

In één keer zelfstandig

Veel begeleiding heeft Randy niet nodig, want hij is hier helemaal op zijn plek. Hij werkt dagelijks van half elf tot vier uur. Randy: ‘Op een maandag begin dit jaar kreeg ik ineens een appje of ik vroeger kon komen. Toen ik hier aankwam, hoorde ik dat Mary haar arm had gebroken. Vanaf die dag werkte ik vanaf 9 uur en stond ik alleen in de zaak. Dat was de eerste keer. Ik had alles al eens een keer gedaan, maar nu kon ik het aan niemand meer vragen. Ik heb er veel van geleerd, in één keer ben ik zelfstandig geworden.’

 

Een hele coördinatie

Mary maakte zich in eerste instantie best zorgen. ’Als eigenaar van een zaak kun je niet zomaar met ziekteverlof, maar ik kon nu een paar weken echt niet meer werken. Natuurlijk maakte ik me zorgen. Het is heel makkelijk klanten te verliezen en moeilijk ze weer terug te winnen. Ik had wel vertrouwen in Randy, maar het is toch een jonge jongen met zijn zeventien jaar. Er is hier zoveel te doen; ontbijtjes, lunches, bestellingen, afleveringen, omgaan met de klanten; dat is een hele coördinatie. Maar hij heeft het fantastisch opgevangen.’

 

Een nieuwe stagiair

Voor Mary heeft de samenwerking met Altra positief uitgepakt. Mary: ‘Ik heb nu een nieuwe stagiair rondlopen. Die heeft iets meer problemen, maar de begeleiding vanuit Altra Werkt is erg goed. Ze komen regelmatig langs en houden het goed in de gaten allemaal.’ Ook Randy blijkt een goede begeleider. Die taak heeft hij niet officieel, maar hij is er vanzelf ingegroeid. Randy: ‘Ik kan mensen goed begrijpen. Ik snap het als hij boos wordt en daarom kan ik hem goed helpen op zo’n moment.’

 

Investering waard

Inmiddels is Randy in dienst bij The Catery en gaat hij toch weer de schoolbanken in: hij mag een cursus HACCP volgen, waarin hij alles leert over de hygiënecode in de horeca. Betaald door Mary, want die vindt hem zo’n investering meer dan waard. Voor coach Frenk zit het werk met Randy er bijna op. Frenk: ‘Ik ben ontzettend trots op hem. Als ik terugdenk aan hoe onzeker hij was toen ik hem voor het eerst zag en niet meer naar school wilde… Nu doe ik nog wat regelwerk achter de schermen en hij weet dat hij me altijd kan bellen. Maar na de zomervakantie sluiten we het af.’